Фенове За българския волейбол

За волейбол с бъдеще

Казусът "Левски Боол"

През м. ноември 2013 г. в публичното пространство се появи информация, че ВК "Левски Волей" е сменил името си и вече ще се казва "Левски Боол". Нашата проверка обаче показа, че това съвсем не е така и "Левски Боол" е изцяло нов клуб. Каква беше изненадата ни, когато установихме, че този съвсем нов клуб започва да се състезава директно в Суперлигата на България! Покрай този факт чухме и разобличихме поредните лъжи на управниците от БФВ, които се опитваха да ни заблудят, че това е старият Левски Волей, който просто се преименува. 

Ето и фактите, подробно изложени в разследване на "Спортал":

  1. 29 юли 2013 година: В медийното пространство у нас се появи новината, че мъжкият волейболен отбор на Левски Волей е сменил името си и вече ще се казва Левски Боол, а освен това ще привлече за старши треньор италианския специалист Джузепе Лорицио. Освен това в тима бяха привлечени национала Георги Манчев, както и бившите национали Смилен Мляков и Христо Цветанов. "Софийският Левски Волей се раздели на два клуба – женски и мъжки, като този при силния пол вече ще носи името Левски Бол, докато женският си остава с досегашното име".
  2. 5 септември 2013 година: БФ Волейбол информира на сайта си, че: "12 отбора ще участват в новата Суперлига". Сред тях е и: „Левски Бол” - София.
  3. 18 септември 2013 година: Българска федерация по волейбол информира на сайта си за Заседание на Управителния съвет на БФВ, на което са приети и нови 8 клуба за членове на БФВ. Сред тях е и Сдружение ”Волейболен клуб Левски Боол” - град София.

Според регистрацията на СДРУЖЕНИЕ "ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ БООЛ", гр. София, по Закона за юридическите лица с нестопанска цел от 02.07.2013 г. по ф.д. 447/2013 на Cофийски градски съд партиден № 20235 рег. 5 том 428 стр. 40 Анотация, то той е сдружение с нестопанска организация, като формата на собственост е 100% частна с председател Пламен Йорданов Милков с мандат от 3 години от 02.07.2013 година до 02.07.2016 година. На практика това означава, че Левски Боол е изцяло нов клуб.

Волейболен клуб Левски Боол е вписан в официалния регистър на Министерството на младежта и спорта (ММС) като член на Българските спортни федерация на 18.09.2013 година, както и другите новоприети още 7 клуба за членове на БФ Волей на таза дата. В същия този официален и напълно открит регистър се вижда, че Волейболен клуб "Левски Волей" с президент Тихомир Лесев, който официално продължава да играе в женското първенство на България, е вписан в този регистър още на 01.04.1997 година. Очевидно това са два различни клуба. Няма никакво преименуване, нита каквато и да било форма на правоприемство между двата клуба.

На практика като новосъздаден клуб Левски Боол, който по никакъв начин не е декларирал, че наследява активите и пасивите (б.а. включително и титлите и медалите, спечелени досега от "сините" волейболисти), трябва да стартира участието си в шампионата на България от аматьорските групи, а не директно в елитната Суперлига на България.

В своето разследване и статията по темата, "Спортал" зададе въпросите, които задавахме и ние:

  1. КОЙ е допуснал Левски Боол да стартира участие в Суперлигата на България без да има право на това? Защото утре може да се регистрират и клубове като Левски Гол, Левски Бос и други подобни и те със същото право ще претендират да играят в елита на България.
  2. КОЙ го позволява и ще останат ли титлите на Левски в историята?

Обърканите реакции на БФВ по темата, както и репортажите на "Господари на ефира", които също се заинтересуваха от темата, можете да проследите в новините към настоящата активност. Тук е важно да споменем една любопитна подробност - цитираната по-горе статия на "Спортал" беше генерирала хиляди прочитания в деня, в който беше публикувана. Към края на деня забелязахме, че статията е със сменена дата от предния ден, в резултат на което потъна в старите материали. Каква е причината за тази манипулация можете да си отговорите сами.

Както можете да се досетите и към момента (м. юли 2014 г.) Левски Боол продължава да се състезава в Суперлигата. Тази грандиозна манипулация и недопустимо нарушаване на всички правила не доведе до никаква реакция. ММС очевидно няма проблем с това и толерира подобно поведение, което е в разрез с всички закони, правилници и принципи.

Новини

Данчо Лазаров и
Казусът "Левски Боол" скандализира обществеността и заинтересува институцията "Господари на ефира". От предаването се свързаха с представители на групата и направиха свои репортажи по темата.
Становището на Данчо Лазаров
В резултат на медийния шум инж. Лазаров даде официално изявление по темата, в което заяви, че допускането на "Левски Боол" директно в Суперлигата е "нещо съвсем нормално". 

Коментари

Приложени документи

Няма приложени документи

Подай сигнал

Подай сигнал

Има казус на, който мислиш, че трябва да обърнем внимание? – Подай сигнал!

Последни коментари в сайта

ton4eto72
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Именно на това се надяваме и ние. Да популяризираме решението и да променим в дългосрочен план тази порочна практика. Съмняваме се, че министър Кралев ще се трогне особено, но готвим писмо до него именно в тази насока. Радваме се, че и в други федерации хората се борят. Проблемите са навсякъде едни и същи, за огромно съжаление. Надяваме се наистина нашето решение да помогне на вас и не само на вас. Следете ни, скоро ще има развитие по темата. И благодарим за добрите думи!
Rosko
Безпрецедентно решение на Върховния административен съд за статута на спортните федерации
Поздравления за последователността и търпението! Помогнахте и на нас. В Българска Федерация по Фехтовка всичко се води на тъмно от доста време. Имаме заведени дела по ЗДОИ, прекратени именно с мотива, че не се финансират изцяло от бюджетни средства. А уважаемия Министър, не хае. А напротив отпуска средства на спотни федерация преди да са си приели отчетите за предишен период!!! Той или не познава законите или отказва да ги прилага. Поискахме и чрез г-н Кралев по ЗДОИ документи, познайте, беше ни отказано, делото е във ВАС, насрочено повече от година по-късно или ще трябва да бъдем търпеливи до март 2017г. Спорта има нужда от крути мерки, за да стане спорт, а не мафиотска организация с подкрепа на администрацията наречена Министерство на спорта!
dilyana_k
Конгрес на ЦК на БКП или как се провежда ОС на БФВ
Жалко е, че всичко това все още се случва в 21ви век. А за 125-те лв. даже не трябва да се коментира...

Подай сигнал